Tour de France

Den nya rutten för Tour de France avslöjades i Plais des Congrès i Paris inför den 101:a upplagan. Den går av stapeln den 5:e juli och börjar i grevskapet Yorkshire i staden Leeds, för att avslutas på Champs Elysées.

Många frågar sig var de stora utgallringarna kommer att ske den här gången. Tävlingen kan vinnas eller förloras på många olika platser under loppets gång och om det blir kullerstenarna i Paris – Roubaix, de höga altituderna i Pyrenéerna eller Vogeserna som kommer att bli avgörande, det återstår att se. För en fullständig överblick av etapperna, besök denna sida.

Detta års upplaga signalerar en återgång till England vilket är signifikant då det är engelsmannen Mark Cavendish som blivit den ledande samlaren av troféer med sina 25 segrar och landsmännen Sir Bradley Wiggins och Chris Froome stod för triumferna 2012 och 2013 och tippas även vinna många etapper denna omgången. Man kan jämföra sina spekuleringar mot proffsens odds och se hur lika man tycker genom att gå in på hemsidan Tippat, en hemsida som samlar de bästa aktuella proffsoddsen under ett och samma tak. Därifrån kan man klicka sig vidare till olika spelbolag för fler odds.

I femte etappen väntar 15 kilometers ojämn terräng på tävlingscyklisterna och kan leda till stora omvälvningar i hierarkin. Sedan väntar slaget om Vogesernas berg. Tour de France går över tre hela bergskedjor varav en av dem ”Blanche de Belles Filles” är en verklig utmaning för klättrare.

Under den trettonde och fjortonde etappen går loppet över två alpina skidorter, Chamrousse och Risoul men de riktigt stora utmaningarna kommer med den Pyrenéeiska trion och kungarna av gradienter, Saint-Lary Soulan (125km) och Hautacam (145km). Därefter kommer 54 kilometers tempo mellan Bergerac och Périgueux, vilket är en unik möjlighet för specialister att mot klockan visa sin överlägsenhet.

Några timmar innan klungan av manliga cyklister anländer för finalen, så inträffar i år en historisk händelse. För första gången i år kommer eliten av kvinnliga cyklister att tävla ett lopp i det historiska hjärtat av staden innan en slutspurt på mållinjen på Champs Elysées. Händelsen är en milsten i den kvinnliga sportkalendern. Läs mer om detta i The Guardian.

Comments Are Closed