Stor cykeltävling

Vi kallar det även för Frankrike runt. Den årliga cykeltävlingen och är en av de tre största etapperna inom cykelsportens Grand Tour.

Tävlingen har genomförts sedan 1903. De enda åren då de tvingats ställa in var under världskrigen. Från början har tävlingen körts enbart i Frankrike men på senare år har även grannländerna fått hålla i sträckor. Tour de France är en prestigefylld tävling som är den tredje största i världen, bara strax efter Sommar OS och fotbolls VM.

Tävlingen brukar ta runt tre veckor med i alla fall två inlagda vilodagar. Majoriteten av starterna är linjelopp då alla startar samtidigt, på samma ställe. Sedan finns det etapper med individuell start och lagtempolopp. De tjugo etapperna är runt 200 km långa. Den sista etappen har under flera årtionden varit Champs-Èlyssés och är lite mer prestigefull att vinna.

En etapp som får fransmännen att jobba på extra mycket är den som körs 14 juli, på Frankrikes nationaldag. Det är dock bergsetapperna som brukar avgöra tävlingen och därmed få mest tittare. Det är här som man kan skapa distans mellan de andra cyklisterna och gör man inte bra ifrån sig under dessa etapper har man inte en chans att vinna Tour de France.

Tävlingen sker som sagt i etapper vilket betyder att man kan vinna mindre tävlingar innan finalen. De som vunnit och därmed har goda chanser att ta hem Tour de France får speciella t-shirts. Den bästa tröjan är den gula. Den gula tröjan visar vem som leder tävlingen. Efter varje ny etapp räknas tiderna om och man delar ut tröjan på nytt. Den som kommer två får bära den gröna tröjan.

Den som leder inom bergsetapperna från äran att bära en rödprickig tröja. Och är man under 25 och ligger bäst till inom sin åldersgrupp bär man den vita ungdomströjan.

Comments Are Closed