Postgirot open

Sverige var fram till 60-talet stor inom cykelsporten, den största tävlingen var Sexdagars som senare skulle följas av Postgirot Open. Bakom Sexdagars låg främst cykleförbundet men även företag som Dagens Nyheter och de stora tillverkarna av cyklar Cresent och Monark.

CykeltävlingPostgirot Open blev cykelförbundets nästa stora satsning och höll på från 1982 fram till 2003 då Nordea köpte upp Postgirot av staten. Postgirot cykeltävlingar var öppen för både amatörer och proffs. Postgirot Open var ett så kallat etapplopp och höll på mellan 6-8 dagar. Cyklisten Tommy Prim som efter sina framgångar i Giro d’Italia var den förste att vinna Postgiro Open. Prim vann även 1983. Det skulle dröja ända fram till 1991 för en Svensk att vinna Postgirot, då vann Michael Andersson som även tog hem segern åren 1992 och 2000.

Runt om i Sverige finns det så kallade motionslopp som är mycket populära, Vätternrundan och Tjejtrampet är kanske den mest kända. Men även Tour Of Jamtland, Kävlingetrampet, Ringsjön Runt och Mälaren Runt är populära motionslopp.