Giro d’Italia

En av världens största cykeltävlingar är i full gång. I skrivande stund så har man slutfört den fjärde etappen av Giro d’Italia, vilket innebär att det snart är dags att börja bestiga bergen.

Fjärde etappen började parodiskt

Den fjärde etappen av loppet blev en annorlunda historia eftersom den inleddes med en slags strejk av cyklisterna. Den så kallade strejken berodde i huvudsak på att man ansåg att vägarna som skulle cyklas på helt enkelt inte var tillräckligt säkra. Det hade regnat rätt ordentligt och med de hastigheter dessa cyklister kommer upp i så är det utan att överdriva livsfarligt att cykla på regnvåta vägar.

Därför så bestämde man sig åkarna för att cykla etappen i samlad trupp hela vägen till målet i Bari – eller åtminstone tills det sista varvet på den avslutande varvbanan i Bari för att där testa hur hala banan var. Efter många turer så kom loppet igång på det sista varvet då hastigheten höjdes, vägarna var nu någorlunda torra sades det. Men detta till trots kunde man inte undvika att det ändå blev en del krascher.

Matthews med ledartröjan

Det var inte helt utan kontroverser med hur loppet genomfördes. I och med att man också från tävlingsledningen godkänt att farten skulle hållas nere tills det sista varvet så delades det inte ut några bonussekunder vid mål. Något som upprörde totalledaren Michael Matthews som förstås inte var sugen att förlora den rosa ledartröjan.

Hans upprördhet förklaras av att det enligt honom gav spurtspecialister lite öppet mål på det sista varvet. Matthews behöll dock totalledningen och är om man ska tro oddsen och är fortfarande en av favoriterna till att vinna tävlingen som nu går in i de tunga bergsetapperna.

Bergen väntar

Efter den något märkliga etapp fyra är det så dags för cyklisterna att verkligen få bekänna färg när det är dags för de mycket krävande bergsetapperna. Det är i dessa etapper det brukar visa sig vilka som är de riktigt starka åkarna och vilka som bara är rena spurtare. Förutom nämnde Matthews så är det också läge att hålla koll på åkare som Ben Swift och Edvald Boasson Hagen, samt Diego Ulissi.

Comments Are Closed